Εξωτερική θερμομόνωση – Θερμοπρόσοψη – Κέλυφος

eksoteriki thermomonosi image
Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε τη σημασία της θερμομόνωσης ενός κτηρίου και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που κάνετε, με την μόνωση ταράτσας. Εδώ θα κάνουμε μια ανάλυση της εξωτερικής θερμομόνωσης, που αρκετοί αναφέρουν ως Θερμοπρόσοψη ή Κέλυφος.

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ένα σύστημα πολλαπλών στρώσεων που αγκαλιάζει όλο το κτίριο, παρέχοντάς του θερμομόνωση και πολύπλευρη προστασία, με πρώτο στόχο να μην υπάρχουν αμόνωτα κομμάτια (θερμογέφυρες). Η θερμοπρόσοψη μπορεί να γίνει τόσο σε καινούριες όσο και παλαιότερες κατοικίες, επενδύοντας εξωτερικά το κτίριο με θερμομονωτικό υλικό, το οποίο σοβατίζεται με ένα ειδικό ισχυρό ελαστικό στεγανό επίχρισμα.

Η σωστή θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σας είναι απόλυτα αποτελεσματική, καθώς όχι μόνο μειώνουν τις θερμικές απώλειες του κτηρίου, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν το σπίτι από τις εξωτερικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αναβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα ζωής σας μέσα στο σπίτι. Εδώ να σας ενημερώσουμε πως οι θερμικές απώλειες είναι αυτές που οδηγούν στη συσσώρευση υγρασίας και τον σχηματισμό μούχλας στο εσωτερικό του κτιρίου σας, καθώς και στον σχηματισμό ρωγμών στην πρόσοψη. Έχετε υπόψη λοιπόν, πως η τοποθέτηση ενός συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης είναι το μεγαλύτερο βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτήριο σας.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας εξωτερικός τοίχος χωρίς κέλυφος – θερμοπρόσοψη, μπορεί να έχει θερμικές απώλειες που υπερβαίνουν το 35%, ποσοστό που μπορείτε σχεδόν να μηδενίσετε κάνοντας μια σωστή εξωτερική θερμομόνωση. Μην υποτιμάται λοιπόν την χρησιμότητα της θερμοπροσοψης, η οποία περιορίζει τη ροή θερμότητας το χειμώνα από το εσωτερικό του κτιρίου προς τον εξωτερικό κρύο αέρα, ενώ το καλοκαίρι από τον θερμό εξωτερικό αέρα προς το δροσερότερο εσωτερικό του κτιρίου.


Για να είναι μάλιστα πιο κατανοητή και συνοπτική η σημασία της εξωτερικής θερμομόνωσης του σπιτιού σας, ή αλλιώς η θερμοπρόσοψη / κέλυφος, ας δούμε παρακάτω αρχικά τα οφέλη της ονομαστικά:

- Άνετες και φιλικές συνθήκες διαβίωσης για τους ενοίκους, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό παραμένει σε λογικά επίπεδα χωρίς ακραίες μεταβολές

- Μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται τόσο για θέρμανση όσο και ψύξη (για καλοριφέρ, κλιματιστικά, σόμπες κλπ), με παράλληλη οικονομία χρημάτων και προστασία του περιβάλλοντος

- Σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σας

- Προστασία δομικών στοιχείων και υδραυλικών εγκαταστάσεων

- Εξάλειψη των θερμογεφυρών (περιοχές χωρίς μόνωση)

- Αποφεύγετε τα σημεία με υγρασία, μούχλα και ρωγμές

-  Σε καινούρια κτίρια αυξάνουν αισθητά το μέγεθος του λειτουργικού χώρου (κατά 6 m² περίπου/100 m²), καθώς δεν απαιτείται διπλή τούβλινη δομή αλλά μονήΑφού είδατε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να κανείς να αποκομίσει από μια εξωτερική θερμομόνωση, είναι απορίας άξιο πως στη χώρα μας, όπου μάλιστα οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο εύρος φάσματος από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αυξομειώσεις μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι μεγάλες, το σύστημα αυτό καθυστέρησε τόσο πολύ να εφαρμοσθεί. Μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει συστηματικά πλέον να επιλέγουν την θερμοπρόσοψη και να βλέπουν στην πράξη τις μεγάλες ωφέλειες τους και την ταχεία απόσβεση που κάνουν. Μάλιστα για την πιο εντατική εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης, αλλά και της μόνωσης ταρατσών, οι μεγαλύτερες τράπεζες τρέχουν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για μόνωση κατοικιών, το εξοικονόμηση κατ’ οίκον, με το οποίο μπορείτε να έχετε επιδότηση έως και 70% για το έργο σας.

Μετά τα οφέλη λοιπόν της θερμοπρόσοψης – εξωτερικής θερμομόνωσης, ας δούμε εν συντομία και τα στάδια εφαρμογής της.

1) Ελέγχεται αν ο εξωτερικός τοίχος είναι επίπεδος τραβώντας ράμματα, ενώ απομακρύνονται σκόνες και βρωμιές.

2) Τοποθετείται ο μεταλλικός οδηγός εκκίνησης και οι μαρμαροποδιές των παραθύρων υπολογίζοντας και το πάχος του μονωτικού στο πλάτος τους.

3) Τοποθετούνται και επικολλούνται οι θερμομονωτικές πλάκες, έχοντας ως βάση έναρξης τον οριζόντιο οδηγό.

4) Για να εξασφαλιστεί πλήρης μηχανική στερέωση, οι θερμομονωτικές πλάκες πακτώνονται με ειδικά βύσματα.

5) Γεμίζονται τα κενά μεταξύ των μονωτικών πλακών και στη συνέχεια τρίβεται όλα τα σημεία που προεξέχουν, ώστε να εξασφαλιστεί η επίπεδη επιφάνεια του τοίχου χωρίς εξογκώματα.

6) Τοποθετούνται τα γωνιόκρανα ενίσχυσης καθώς και οι νεροσταλάκτες

7) Τοποθετείται υαλόπλεγμα στις γωνίες ανοίγματος

8) Εφαρμογή βασικής στρώσης και παράλληλα εγκιβωτίζεται το  υαλόπλεγμα σε όλη την επιφάνει

10) Εφαρμόζεται το αστάρι πρόσφυσης

11) Τοποθέτηση τελικού επιχρίσματος

Μην αφήνετε τον χρόνο να περνά και συνεχίζετε να πληρώνετε πολλά για έχετε υποφερτές θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι σας. Προχωρήστε τώρα σε μόνωση ταράτσας καθώς και εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη / κέλυφος).

Αν θέλετε να βρείτε αξιόπιστα και οικονομικά συνεργεία για εξωτερική θερμομόνωση και γενικότερα να πάρετε γνώμες από έμπειρους και αξιολογημένους μονωτές, κάντε ΤΩΡΑ καταχώρηση έργου στο myConstructor.gr την πλέον πρωτοπόρα πλατφόρμα εύρεσης συνεργείων για οικοδομικά και κατασκευαστικά έργα.Αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μας
Αν θέλετε να αναρτήσετε δωρεάν το έργο σας και να λάβετε προσφορές, πατήστε εδώ
img

Καλέστε μας

210 300 9323

Δευ-Παρ 9:00-21:30 & Σάβ 9:30-18:00